Aarschot ontmoet Palestina

Met onze Palestinadag in CC het Gasthuis wilden we Aarschot laten kennismaken met een schrijnende geschiedenis en tegelijk een prachtige cultuur. We stonden eerder al 2 jaar in het programmaboekje van ons CC, maar de tweede en vervolgens de vierde coronagolf staken stokken in de wielen. 

CC Het Gasthuis kende ons een nieuwe datum toe: zaterdag 17 september 2022. 

Wat stond er op het programma?

Het is niemand minder dan Charles Ducal, dichter des vaderlands, die om 13u30 de namiddag opende met Palestijnse gedichten uit zijn eigen oeuvre en gedichten van de Palestijnse meesterdichter Mahmoud Darwish. Daarna volgde een geanimeerd debat over de Palestijnse kwestie met o.a. vertegenwoordigers van Broederlijk Delen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de Palestijnse missie in België. 

Vanaf 15.00 uur kon je je eigen Palestijns menu samenstellen. Je kon o.a. kiezen voor een documentaire over het dagelijkse leven in Palestina door de bril van een groep Belgische jongeren, een les geschiedenis door historica Anne Hendrickx, een kookworkshop met verschillende Palestijnse koks, theeontmoetingen met diverse Palestijnse vluchtelingen,  een blik op de Palestijnse street art, een workshop waarin je de Palestijnse dans Dabke kon aanleren, Arabische kalligrafie, een speaker’s corner over Palestijnse levens, een fotoreportage over Palestijnse gewaden, en een heel breed event rond mensenrechten met Al Jazeera, Kati Verstrepen, Al Haq, Palestina Solidariteit, Amnesty International, het Migratiemuseum van Foyer en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Gans de namiddag kwamen ook de kinderen spelenderwijze in aanraking met Palestina. 

Vanaf 17u30 kon je aanschuiven voor een heerlijk Palestijns avondmaal.Vooruitblik